Välkommen till min blogg!

Vill du ha mitt nyhetsbrev?

Få mina tips, tankar, nyheter och inspiration direkt i din inkorg. 

Styrkebaserad utveckling handlar om att hitta det som fungerar bra och göra mer av det. Ibland frågar mina kunder mig saker som: ”Vi har nyss gjort en medarbetarundersökning. Ska vi alltså strunta i de delar som har fått dåligt resultat och bara fokusera på det som är bra?”

NEJ, SJÄLVKLART INTE! Att arbeta styrkebaserat innebär inte att man ska ignorera problem, bara att man angriper dem från ett annat håll. I stället för att borra ner sig i problemen och försöka hitta vad som orsakar dem och vems fel det är, vänder man på steken och funderar på vad man vill ha i stället och försöker hitta exempel på när det önskade läget redan förekommer.

Arbetsgången kan beskrivas så här:

  1. Ett problem uppstår.
  2. Gör en positiv omformulering (en ”POF”), dvs formulera om problemet till ett positivt mål. Vad är det vi vill ha i stället?
  3. Undersök vad som redan för er i rätt riktning. Leta efter goda exempel, tidigare framgångar, hur ni bär er åt när det går som allra bäst. Försök hitta bidragande faktorer och orsaker till att det går bra. Även om det är ett problem som förekommer mest hela tiden går det oftast att hitta positiva undantag, tillfällen när problemet inte är lika stort/inte lika närvarande. Vad är det som får dessa positiva undantag att uppstå?
  4. Bygg vidare på de goda exemplen/undantagen och gör mer av det som fungerar.

Så, om medarbetarundersökningen visar att ni har problem med till exempel stress ska ni naturligtvis göra något åt det. Men ni behöver inte göra en stor undersökning av varför medarbetarna är stressade och hur stressen påverkar dem. Att lägga all sin kraft på att analysera vad problemet beror på gör er bara till experter på själva problemet, men det är inte säkert att det för er närmare en lösning.

Vänd på det i stället, gör en POF och fundera på vad ni vill ha i stället. Om ni inte vill att medarbetarna ska känna sig stressade, kanske det positiva målet kan vara att ni vill skapa förutsättningar för människor att både må bra OCH prestera bra. Leta sedan efter goda exempel på situationer och tillfällen när detta redan förekommer. Låt alla medarbetare diskutera och ta fram exempel på när de har mått bra och presterat bra på samma gång, och undersök tillsammans vad som bidrog till dessa goda exempel.
Vad kan ni lära er om vad som orsakar välmående och höga prestationer? Diskutera hur kan ni tillvarata och bygga vidare på dessa insikter och göra ännu mer av det som fungerar bra.

Ett annat exempel: Om problemet är bristande samarbete, hur tror du människor känner sig om ni börjar undersöka vad det beror på och vems fel det är? Fokus på det som inte fungerar, så att människor känner sig kritiserade och utpekade, riskerar snarare att förvärra problemen. Folk tappar gnistan, går i försvar och skyller på andra.
Gör i stället en POF, så att målet blir att skapa superbra samarbete. Leta efter exempel på när samarbetet redan fungerar bra och undersök vad som bidrar till gott samarbete. Hitta sätt att bygga vidare på och göra mer av det.

För mycket fokus på det som inte fungerar riskerar att skapa en negativ atmosfär och leda till att problemen växer. Genom att i stället lyfta fram och undersöka vad ni gör när saker och ting fungerar som bäst, får ni människor att känna sig glada och stolta över allt bra de redan gör. De inser också att de redan sitter på lösningarna och att de har alla resurser som krävs. Det ger ny energi och inspiration till att göra ännu mer av det som fungerar bra.

Testa själv får du se. Lycka till!
 

Läs hela inlägget »

Har du tänkt på hur lätt det är att få andra att haka på gnäll? Och att själv dras med när andra gnäller?

Häromdagen ringde en god vän just när jag satt och var lite irriterad över en sak, och utan att tänka mig för började jag beklaga mig för honom. Han var inte sen att haka på, han bekräftade hur jobbigt det måste vara och berättade om liknande irriterande saker han själv hade råkat ut för. Och då gnällde jag vidare.

Efter en stund insåg jag hur negativt vårt samtal blev, och vände då på det. Egentligen var ju inte det jag hade irriterat mig på så farligt, och det fanns ju faktiskt positiva delar i situationen också. Men det slog mig efteråt att det faktiskt var mycket lättare att få min vän att bekräfta mitt gnäll än att haka på när jag började prata mer positivt.

Jag undrar om det här är typiskt för hur vi människor fungerar? Det är ju väl känt att vi har en dragning till det negativa och har lättare att både lägga märke till och komma ihåg negativa saker – det som på psykologspråk kallas ”negativity bias”, eller negativt filter. Kanske har vi också lättare att haka på andra när de gnäller än när de pratar mer positivt?

Vad ska man då göra åt saken? Ja, själv kommer jag i alla fall att vara extra vaksam på mitt eget beteende framöver. Självklart behöver vi ibland få beklaga oss och få sympati från andra, men jag tror också att vi behöver tänka oss för så att vi inte drar ner varandra ännu mer. Lyssna och bekräfta när någon har det jobbigt, men försök sedan föra samtalet i en mer konstruktiv riktning. Vad vill personen ha i stället? Vad vill hen se mer av (snarare än mindre av)? Vad är redan bra? Och om det inte blev som hen hade tänkt sig, vilka nya möjligheter öppnar sig då i stället?

Och när du märker att det är du själv som gnäller och drar med dig andra ner i gnällträsket, försök att skifta fokus på samma sätt då. Fundera på vad vill du lämna den andra personen med för känsla när ni avslutar samtalet? Dränerad eller inspirerad?
 

Läs hela inlägget »
Se det bästa hos andra 
Forskning inom socialpsykologin har visat på den ”självuppfyllande profetian”, att det vi tror ska hända också tenderar att bli verklighet. Ett känt exempel är Robert Rosenthals studier, där han intelligenstestade barnen i en skola och slumpmässigt lottade fram namnen på ett antal barn, som han pekade ut som de mest intelligenta. Detta ledde till att lärarna fick högre förväntningar på de utpekade ”smarta” barnen, och i slutet av läsåret visade det sig att dessa barn hade fått mycket bättre skolresultat än sina kamrater.

Om du är chef så kommer dina förutsägelser om de personer, team och organisationer som du leder troligen att förverkligas. Om du är förälder, vän eller kollega har dina förväntningar också en påverkan på de människor du har runtomkring dig. Ser du det bästa hos andra så är det också det du får mer av. Tror du det värsta om andra så är det mer av det du får. Vi får helt enkelt mer av det vi uppmärksammar. Uppmärksamma det goda och lägg inte så mycket energi på småfel.

Självklart ska du framföra kritik om någon gör allvarliga fel eller beter sig riktigt illa. Men fokusera mer på det som fungerar än det som inte fungerar. Se det dina kollegor och medarbetare gör rätt och bra och förstärk det du vill se mer av genom att uppmärksamma och berömma det. Ofta ger det bättre resultat att förstärka det goda än att klaga på det negativa. Om stämningen på arbetsplatsen i grunden är uppskattande, uppmuntrande och vänlig, blir det också lättare att både ge och ta emot kritik när det är befogat.

Förvandla klagomål till önskemål
Tänk också på att kritik kan formuleras på olika sätt. Ett bra sätt är att förvandla dina klagomål till önskemål; berätta vad du vill se mer av, snarare än mindre av.

Utgå ifrån att andra har goda avsikter
Vi är alla hjältar i våra egna historier. När jag gör något som blir tokigt eller fel, så vet jag ändå att jag hade goda avsikter, att jag inte menade något illa. Men när någon annan klantar till det eller gör något som drabbar oss negativt, har vi en tendens att tro att personen ifråga är illvillig och gör det med flit. Försök att i stället utgå ifrån att andra människor, precis som du själv, oftast har goda avsikter och vill väl. Även om det ibland blir fel, är det faktiskt ganska sällan vi vill varandra illa.

Till sist: Ge dig själv lite uppskattning!
Hur ofta berömmer du dig själv i slutet av en dag för allt du har gjort bra och är nöjd med? Och hur ofta suckar du över det du inte hann med? Hur ofta uppskattar du dina egna styrkor och hur ofta fokuserar du på dina misslyckanden eller svagheter? Bli din egen bästa vän, den som ser styrkorna och allt det goda du gör. Uppmärksamma och fira dig själv så ofta du kan!
 
Läs hela inlägget »

Så här runt nyår är det många som avger nyårslöften. De allra flesta av dessa löften blir inte så långlivade, 80% av alla nyårslöften bryts enligt en studie av FranklinCovey.

Varför är det så svårt att stå fast vid beslutade förändringar? Förklaringen ligger i att de flesta har fel taktik, de förlitar sig helt på sin egen viljestyrka, motivation och självdisciplin. Det kan säkert fungera för vissa, riktigt disciplinerade och målmedvetna personer, men problemet är att viljestyrka är en begränsad resurs. Ju mer du använder den, desto svagare blir den. Och ju svagare den blir, desto lättare att ge upp och återfalla i gamla vanor.

Så vad är knepet om du vill lyckas hålla fast vid dina löften och beslutade förändringar? Jo, det är att sluta försöka förändra dig själv och i stället göra förändringar i din miljö – allt och alla du omger dig med. Det är både enklare och mer effektivt. Om du har en miljö som motarbetar, hindrar och suger energi från dig krävs det extremt mycket viljestyrka för att lyckas. Och risken är att den inte räcker till. Men om du i stället har en miljö som stöttar, inspirerar och lyfter dig, då behövs inte så mycket egen viljestyrka. Din miljö kommer att dra dig i rätt riktning.

Vi människor påverkas mycket mer än vi kanske tror av de miljöer vi befinner oss i. Tänk att du börjar på ett nytt jobb. Så snart du hamnar i den nya miljön börjar du anpassa dig till den, medvetet eller omedvetet. Ganska snabbt har stämningen, jargongen och rutinerna fått fäste hos dig. I bästa fall är det en positiv miljö där du kan trivas och blomma ut. I sämsta fall en miljö som dränerar dig och gör dig till en skugga av ditt forna jag. Tänk dig att du åker på semester till en tropisk paradisö. Eller går på en konsert med din absoluta favoritartist. Eller hamnar i fängelse. Var och en av dessa miljöer skulle naturligtvis också påverka dig, och det ganska omgående.

Har du någon gång varit med om att du har åkt iväg på en kurs, en workshop eller något annat event, där hela miljön är så inspirerande att du känner att du har förändrats som människa? Du träffar nya, fantastiska människor, lär dig massor av spännande saker och börjar kanske tänka i helt nya banor. Maten är god, samtalen intressanta och omgivningarna vackra. Och du anpassar dig snabbt till den här inspirerande miljön och tänker: ”Wow, mitt liv är förändrat för alltid, från och med nu ska jag leva precis i enlighet med allt bra jag har lärt mig!”

Sedan kommer du hem till din vanliga miljö och vad händer? Jo, efter bara några veckor, eller kanske till och med några dagar, är du tillbaka i dina vanliga rutiner och är precis samma person som du alltid har varit.

Varför är det så svårt att behålla inspirationen och dina nya ambitioner? Därför att när kursen är slut åker du tillbaka till din gamla miljö, och den har inte förändrats utan ser precis likadan ut som tidigare. Så snart du kommer tillbaka anpassar du dig tillbaka till den gamla miljön och blir precis som du var innan du åkte på kurs.

För att behålla ditt inspirerade tillstånd behöver du förändra din gamla miljö innan du återanpassar dig till den. Du behöver lägga till saker, platser eller personer i din gamla miljö som påminner dig om det du vill göra, som hjälper dig att behålla energin och motivationen och som gör det lätt att fortsätta på din nya väg. Och du behöver rensa bort sådant som saboterar för dig.

Samma sak gäller om du vill lyckas hålla dina nyårslöften.

Exakt vilka förändringar som skulle hjälpa just dig kan bara du veta, men här är några exempel som kanske kan ge lite inspiration (från sex av de tio miljöer jag tar upp i min bok):  

  • Relationer och Nätverk: Du blir som de du umgås med. Vanor, beteenden, ambitioner, känslor – nästan allt smittar. Se till att tillbringa tid med människor som redan har de vanor och beteenden du vill ha, och människor som tror på dig, stöttar och lyfter dig. Här, här och här kan du läsa mer om att ta hjälp av människor i din miljö.
  • Fysisk miljö: Nästan halva din tid går du på ”autopilot”, och då är det din miljö och dina vanor som styr, inte medvetna beslut. Ändra din fysiska miljö så att det blir lätt att göra det du vill ägna dig åt och svårt att göra det du inte vill. Vill du till exempel läsa mer och se mindre på TV, lägg fram dina mest lockande böcker på soffbordet och ställ in TV:n i garderoben. Läs här hur Victor Hugo gjorde för att skriva ”Ringaren i Notre Dame” på mindre än ett halvår.
  • Naturen: Vill du bli mer kreativ? Tillbringa mer tid i naturen, eller ta in naturen i ditt hem och på din arbetsplats i form av till exempel krukväxter och tavlor med naturmotiv. Vill du komma ut och röra på dig mer? Skaffa en hund. Här hittar du mer om alla välgörande effekter naturen har på oss.
  • Teknologisk miljö: Skaffa appar till telefonen som ger dig bättre struktur, gör dig mer effektiv, peppar dig att träna, meditera, laga vegetariskt eller vad du nu vill göra.
  • Memetisk miljö (de idéer och influenser du omger dig med): Hitta nya influenser och källor till idéer, information och kunskap inom ett område som kan föra dig närmare det du vill uppnå. Det kan till exempel vara podcasts, böcker, bloggar eller grupper på Facebook och LinkedIn. 


Vill du lära dig mer om hur du tar hjälp av din miljö för att nå mål, skapa resultat eller helt enkelt må bra? Läs min nya bok ”Den lata vägen till ett fantastiskt liv – och arbetsliv”.

Sagt om boken:
”Jag fastnade helt och känner mig nu så himla inspirerad! Så konkret, rolig och nyttig. En feelgood-bok som visar att allt går att utveckla och vi själva står ansvariga för att arbeta för vårt välmående. Årets julklapp!"
”Mycket klok bok med många konkreta och verkningsfulla tips. Enkla att följa och applicera i vardagen. En av dom topp 10 böcker jag läst i livet.”
”Om du vill ha en annorlunda och väldigt handfast bok om personlig utveckling med fötterna på jorden – ja, då är det den här du ska köpa!”

Gott nytt år och lycka till!

 

Läs hela inlägget »

Lite roligt att "skogsbada" finns med på Språkrådets lista över nyord 2017. Jag beskriver fenomenet i min nya bok (naturen är en av de tio miljöer boken tar upp), och ägnar mig åt just det på omslaget. :) Här är ett utdrag:

Naturen har en stark dragningskraft på oss människor. Vi fascineras av vackra regnbågar, glimmande stjärnor på natthimlen, panoramavyer över vackra landskap, eller ljudet av vågor mot en sandstrand. De flesta av oss har favoritplatser i naturen, platser och miljöer där vi kopplar av, tankar ny energi och får ny inspiration. Att ha kontakt med och vistas i naturen får oss att känna oss mer levande, ger lugn, harmoni, återhämtning och glädje.

Naturen har också positiva effekter på din hälsa. Att vistas i skogsmiljö sänker nivåerna av stresshormonet kortisol, sänker pulsen och blodtrycket, förbättrar immunförsvaret och minskar också känslor av ångest, nedstämdhet och trötthet.

I Japan har ”att bada i skog” varit en del i det nationella folkhälsoprogrammet sedan 1982. Idén med skogsbadandet är att helt enkelt vistas bland träd, utan att göra något. Inga stegräknare eller prestationer, poängen är att bara vara, att sitta stilla och vila eller strosa i sakta mak. Skogsluft inte bara känns friskare och bättre, faktum är att träd och andra växter utsöndrar olika essentiella oljor för att skydda sig själva från bakterier och insekter. Att andas in dessa ämnen har visat sig stärka vårt immunförsvar.

Att regelbundet tillbringa tid i naturen har en en hel rad andra positiva effekter också. Du blir mer kreativ, du förbättrar ditt minne, du presterar bättre, ja, du blir faktiskt till och med lite smartare.

Ur "Den lata vägen till ett fantastiskt liv - och arbetsliv". 
 

Läs hela inlägget »

Arkiv

Senaste kommentarer

Etiketter